Tagok

Anderko Andrea

Losonc


Benko Pál

Gömörsíd


Benko Tünde

Gömörsíd


Gyetvai Zsuzsanna

Fülek


Molnár Monika

Fülek


A füleki Motolla Kézműves Baráti Kör, a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének és a Felvidéki Hagyományos Kézművesek Fórumának vagyok a tagja.

Végzettségemet tekintve építészmérnök vagyok, a Füleki Városi Hivatal építésügyi osztályának alkalmazottja.


Nagyon fontos számomra a környezettudatos életmód, ezért határoztam el, hogy tisztálkodási-, mosogató- és mosószereimet környezetkímélőbb szerekre – háziszappanokra cserélem le. 2013-ban autodidakta módon sajátítottam el a szappankészítés, gyógynövénygyűjtés és a növényekkel való festés fortélyait. Az újabb kiadású szakkönyvek és a világháló mellett nagy segítségemre van egy 1945-ös kiadású szakkönyv is, amely a szappankészítésről és egyéb kozmetikumok előállításról szól.

Szappanjaimat leginkább hideg eljárással készítem, de legújabban – a fent említett régi szakkönyv által ihletve – hagyományos módon katlanban is főzök különböző felhasználási célokra szappanokat.

Kizárólag csak természetes alapanyagokat, növényi színezékeket és 100%-ban természetes illóolajakat használok. Minden szappanom saját gyógynövény-macerátumok, -főzetek és -teák felhasználásával készül (hideg eljárás esetén). A gyógynövényeket magam szedem és termesztem.

Szappanjaimat faragással, illetve karcolással díszítem, de megpróbáltam már „írókával“ is. A minták rajzolásához ihletet a régi magyar népi motívumok adnak. A díszítésekhez gyakran gyógynövényeket, fűszereket, terméseket és magokat is használok. Szappanjaimat előszeretettel nemezelem is.


2017 nyarán ismerkedtem meg – szintén autodidakta módon – a nemezelés technikájával. Ruhákat, fejfedőket és táskákat készítek a magam és családom részére. A nemezeléshez is a saját szappanjaimat használom fel. A gyapjút legtöbbször magam festem növényekkel, illetve előfordul, hogy textilfestéket használok.


POPOVICS JUDIT

Fülek